петак, 22. мај 2015.

94 грама Дисидентитета


94 грама Дисидентитета

Напокон сам добио збирку пјесама пријатеља Власте. Било је потребно мјесец дана за 94 грама Властине муке, прецизно извагане на пошти у Неготину, дана 22. априла 2015. Пошиљка је испоручена 22. маја на моју кућну адресу у Хилдесхајму/Hildesheim (Њемачка).
Гуглам (распитујем се преко Google) колико је то километара. Нисам ни трепнуо а свезнајућа машина „испљуну“ одговор: 1668,3 км, и још ми исцрта цијелу маршуту путовања. Паметна машина (зна да сам Србин) ми за сваки случај предлаже маршуте које избјегавају, по Србе „проблематичне територије“, Словенију и Хрватску. Као да зна за небројена шиканирања на граничним прелазима, беспотребна заустављања, псовке, изливе мржње... И још ме паметна машина обавјештава, да је за путовање аутом потребно издвојити 16 сати и 15 минута. Ако се одлучим за алтернативну руту кроз Аустрију преко Беча (Wien), потребно је нешто више – 17 сати и 9 минута.



... Да је којим случајем Властина збирка живо биће и да има ноге, за ових 30 дана стигла би до мене пјешке, и још би била одморна и чила – дневно би прелазила по 55,61 км, а то је изводљиво без икаквих проблема. Сјећам се да смо ја (као дијете) и мој отац, од родног села Појезне до општинског центра Дервенте (20 км користећи пречице) прелазили за нешто више од три сата. И нисам био нимало уморан... Користили смо познату сеоску маршуту преко Дебеле обале, а данас ми Google за ту маршуту каже да је преко Ђенерала Драже... Да смо је тако прије именовали, не вјерујем да би је чешће прешли. Само Дражино помињање у то вријеме је било довољно да човјек заглави неколико мјесеци у „Добојском каменолому“ (затвор у Добоју). Често сам се као дјечак питао, како ли је тешко и незгодно свим тим људима у сусједном селу Доњи Церани, који се на несрећу презивају Дражићи... Али ето, времена се мијењају...



А једна од Властиних пјесама у овој збирци је изричито мени намијењена. Ја сам је већ објавио на овом блогу, 28. маја 2014: ПЕСНИКУ ИЗ ПОЈЕЗНЕ. За данас сам одабрао једну изузетно актуелну пјесму – и штампа је овог мјесеца али и претходних, понешто извјештавала о тзв. „сукобу у Врању“ – посвећена је мом имењаку, пјеснику Мирославу Цери Михаиловићу...


ОДБРАНА БОРИНОГ ВРАЊА

              Мирославу Цери Михаиловићу

Борино Врање брани се
не од Турака и Арнаута,
него од домаћих,
српских паса.

То је примитивна раса
обичне џукеле,
које уједају подмукло,
припадници феле
која у чопору
кидише на једнога,
на песника.

Разјарена је вика,
давеж у пасјем хору,
логика уличара,
балканске прћије, локала,
али не може да надјача
слободу, непокору,
не може да ућутка
глас сјајног вокала.

Власта Младеновић

ISBN: 978-86-6087-079-9

Нема коментара:

Постави коментар

Die Rechtslage macht folgenden Hinweis notwendig:
http://miroslavdusaniclyrik.blogspot.com
hat keinerlei Einfluss auf die Gestaltung und die Inhalte der verlinkten externen Seiten.

http://miroslavdusaniclyrik.blogspot.com
distanziert sich daher ausdrücklich von allen Inhalten aller verlinkten externen Seiten und übernimmt keinerlei Haftung für die Inhalte der Seiten, auf die von diesem Blog aus verwiesen wird.

Alle Rechte für die Wortprodukte und Bilder sind, wenn nicht ausdrücklich anders angegeben, ausschließlich bei © Miroslav B. Dušanić.

Es wird entsprechend §28 Abs. 4 Bundesdatenschutzgesetz (BDSG) ausdrücklich der in §28 Abs. 3 BDSG definierten Nutzung meiner Daten und der Daten Dritter für Werbezwecke oder für die Markt- und Meinungsforschung widersprochen.

Kommentare geben ausschließlich die Meinung des jeweiligen Verfassers wieder.

Ich behalte mir vor, beleidigende, rassistische, vulgäre oder nicht gesetzeskonforme Kommentare zu löschen.