понедељак, 18. мај 2015.

Бела Хамваш: «Писана реч»


   «Што се за ових пет хиљада година збило на површини, то је сачувала историја света; проклета историја ратова, глади, револуција, покрета народа, проливaња крви! Није то једина историја. Испод и иза ње налази се благословена историја уметности, религија, филозофија и поезија. Ова друга, она је прва. Текст прве мелодије човековог бивства није жалопојка и проклињање, лудило и ропац власти Вавилона, смрвљеног Египта, ни трулог Рима и Византије, него немо знање које су сачували пирамиде, грчке скулптуре, кинески храмови и мексички градови. Наше право бивство се налази у ономе што смо стварали а не у ономе што смо разорили. У ономе што остаје, не у ономе што је пролазно. Али нема ни једне благословеније, ни једне веће, ни једне верније и истинскије, звонкије, дубље историје од писане речи. Реч је прави текст бивства, истински садржај и смисао и одгонетка целокупне историје.
   Дух много зна, све зна: види разлику између владавине и власти, између реалног и званичног; између демонског и плодног, између ропства и слободе, између суза и спокојства. Дух се данас налази изван доба и трагичан је, јер је беспомоћан, принудно пасиван, искључен и запостављен.»

Бела Хамваш

Фотографије: Мирослав Б. Душанић

2 коментара:

  1. Наше право бивство се налази у ономе што смо стварали а не у ономе што смо разорили. У ономе што остаје, не у ономе што је пролазно. Али нема ни једне благословеније, ни једне веће, ни једне верније и истинскије, звонкије, дубље историје од писане речи. Реч је прави текст бивства, истински садржај и смисао и одгонетка целокупне историје.

    ОдговориИзбриши

Die Rechtslage macht folgenden Hinweis notwendig:
http://miroslavdusaniclyrik.blogspot.com
hat keinerlei Einfluss auf die Gestaltung und die Inhalte der verlinkten externen Seiten.

http://miroslavdusaniclyrik.blogspot.com
distanziert sich daher ausdrücklich von allen Inhalten aller verlinkten externen Seiten und übernimmt keinerlei Haftung für die Inhalte der Seiten, auf die von diesem Blog aus verwiesen wird.

Alle Rechte für die Wortprodukte und Bilder sind, wenn nicht ausdrücklich anders angegeben, ausschließlich bei © Miroslav B. Dušanić.

Es wird entsprechend §28 Abs. 4 Bundesdatenschutzgesetz (BDSG) ausdrücklich der in §28 Abs. 3 BDSG definierten Nutzung meiner Daten und der Daten Dritter für Werbezwecke oder für die Markt- und Meinungsforschung widersprochen.

Kommentare geben ausschließlich die Meinung des jeweiligen Verfassers wieder.

Ich behalte mir vor, beleidigende, rassistische, vulgäre oder nicht gesetzeskonforme Kommentare zu löschen.