понедељак, 31. август 2009.

Стара крушка „Кантаруша“ и њени „дарови“

Перо Васлић
Стара крушка „Кантаруша“ и њени „дарови“

Они који пажљиво прате мој блог, сигурно се сјећају једне кратке „репортаже“ Прича старог стабла, коју је написала четрнаестогодишња Ивана Васлић из Темерина. Овим фотографијама потврђује се вјеродостојност Иваниног исказа да је крушка, иако дубоко зашла у године, и даље врло плодотворна. Љубитеља чашице, прадједа и дједа више нема да би пекли ракију, али њен тата - традиционалиста, човјек од реда и заната - „засукао је рукаве“ и није дозволио да се „њена успомена угаси“.

...пред Иваном је будућност са можда многим годинама одрицања од којечега и мукотрпног рада, и ја јој искрено од срца желим да све у дневним и ноћним сновима „исањано“ и оствари, и да једнога дана и њена дјеца пишу причу, о старом босанском стаблу које из године у годину поново рађа, и прадједу и дједу који насмијаних лица убираше дуго ишчекиване плодове, и још насмијанији пекоше од њих ракију...

Мирослав Б. Душанић

Перо Васлић

10 коментара:

Fabian је рекао...

Ist das ein Schnapsbrenner?

Savko Pećić Pesa је рекао...

Одлично пријатељу, кад све преточиш у једну причицу, која слади на крушке кантаруше, онда то изгледа овако ''Мирославски''. Назив канатрашу је добила по томе што је крупна крушка и зна достићи тежину и до 1 килограма. Задржава се, до дубоко у јесен.Ето, како једна стара крушка може да побуди сјету, отвори једно животно сјећање, које је везано за наше најближе.Лијепо је то Перо сликао.

emo_serpica је рекао...

Odlican post, Miro. Volim ovakve price, jer nas vracaju u neka davna, mirnija vremena...
A i "kruska" rakija je dobra. Moj suprug je nabavlja iz zlatarskog kraja, pravi se od divlje kruske i fantasticna je!
Moram i da se pozalim, kao i ti ne mogu lako i brzo poslati komentar.Ovo je treci pokusaj, nadam se da ce biti po onom starom: treca - sreca.Pozdrav!

emo_serpica је рекао...

Uspelo slanje! Pozdrav jos jednom.

Amparo је рекао...

Saludos amigo, un placer pasar por tu casa.

Миррослав Б Душанић је рекао...

Lieber Fabian,

gut erkannt, das ist eine Original-Schnaps- und Co. Brennanlage für die besten und edelsten Schnäpse und Liköre dieser Welt, traditionell selbstgebrannte und -erlesene Alkoholspezialitäten aus Kriegsregion Balkan (Pflaumenbrand: Sliwowitz, Kräuterschnaps „Travarica“, Wacholder Schnaps „Klekovača“, Maulbeerschnaps „Dudovača“, Calvados, Birnenschnaps, Birnenlikör „Kruškovac“, Grappa, Kräuterschnaps, Heilkräuterlikör: Mystik , aus 54 ausgewählte Heilpflanze, Obstler, Obstwässer und -liköre...)

Миррослав Б Душанић је рекао...

Gracias a visitar mi blog!

Fabian је рекао...

da läuft einem ja das wasser im mund zusammen! Und ich trinke hier billigen Netto Weißwein, eine Schande!

Миррослав Б Душанић је рекао...

Ein bisschen zu weit, um ein zwei Gläser Sliwowitz gemeinsam zu trinken, frisch geliefert aus Republika Srpska: diesen Monat erwarte ich die edelsten Pflaumentropfen aus Serbien…

Sei nicht faul, es lohnt sich!

Vaslić Pero је рекао...

Dragi Miroslave,i ovog puta me prijatno iznenađuješ ovakvim izuzetnim prilogom,da od par običnih sličica napraviš interesantnu i zanimljivu priču.Moja Ivana se i ovog puta veoma obradovala tvojim pohvalama i lijepim željama koje si joj uputio.
Puno te pozdravljamo i svi ti želimo sve najbolje.

Ovom prilikom pozdravljam i sve tvoje prijatelje koje prate tvoj blog i u njemu tvoje stvaralaštvo,i koji te svojim komentarima ohrabruju i daju podršku i snagu za dalji rad.