среда, 15. октобар 2014.

Власта Младеновић: Песморечија у дослуху са Мокрањцем



НА МОКРАЊЧЕВОМ БРОДУ

                               др Бранки Радовић


Нигде никог,
а све види Бог.

Брод који тоне
напуштају мишеви,
они што на гозби
најревноснији беху.

Тамни су тонови,
пејзаж у гами,
остали смо сами
у тишини, еху.

На Мокрањчевом броду
селекторица ум-илнога лица,
стално у ходу,
одржава равнотежу,
хармонију земље и неба.
Слава Господу.

Ослобођен терета,
по природној селекцији,
брод наш се уздиже,
упркос поплави, плави се
небо, јавља се сунце.

Власта Младеновић


Стеван Ст. Мокрањац: Руковети I-XV

Познато је да код нас Срба све касни. Па и култура. А нисмо ни глупљи ни лењи од других. Једноставно, нама се није дало. Наш географски положај – његова важност, одредио је и нашу судбину. И док су други народи у миру уживали, уздизали се и образовали, ми смо били принуђени борити се за „голи опстанак“ – сукобљавали смо се са непријатељом да би ослободили поробљену земљу, или се невољно повлачили, трудећи се да избјегнемо његов терор.

Зато када нам злобници (или у мањини добронамјерни) пребацују, да смо заостали и да у свему „каскамо“, треба сачувати хладнокрвност и мирно објаснити, да смо ми за такву ситуацију најмање криви. На овом нашем „вјетрометном“ а важном подручју, стални гости су били само непријатељи. Иако их ни жељели ни призивали, стално су нам долазили. Они су увијек били и прецизни и нажалост веома тачни. Мислим да није потребно посебно објашњавати, тамо гдје се оружје оглашавало, ријетко се рађало нешто ново, углавном се и оно што је већ изрођено, најчешће затирало.

Тим више, треба да будемо поносни на све постигнуто, на наше вриједне неимаре, који су под изузетно тешким околностима успијевали да сачувају и обогате нашу културну баштину, и ударе или учврсте темеље српској култури. Једна од таквих изузетних особа је СТЕВАН СТОЈАНОВИЋ МОКРАЊАЦ.

Не бих се на овом мјесту задржавао на биографским подацима и на његовом свакако интересантном животном путу. Не бих такође ни да преписујем и  набрајам сва његова дјела. Данас је заинтересованом читаоцу веома лако доћи до тих инфорнација. Радије бих поменуо једну значајну манифестацију која се већ неколико година редовно одржава, а посвећена је овом надасве племенитом и генијалном човјеку: МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ у Неготину. Током овог фестивала класичне музике, програм је веома свестран. Поред концерата на којима наступају познати солисти, оркестри и диригенти, ту је и стручни симпозијум музколога који се баве Мокрањчевим дјелом, освјетљавајући га из различитих углова. Сваке године је изузетно посјећено и код публике веома омиљено традиционално хорско натпјевавање које има интернационални карактер. Наравно ту су и атрактивне пратеће манифестације, изложбе и програми са којима се љубазни домаћин представља знатижељним посјетиоцима и гостима.
 
Ове године је указана велика част нашем колеги, пјеснику Власти Младеновићу, у оквиру овогодишње манифестације промовисана је његова збирка ПЕСМОРЕЧИЈА У ДОСЛУХУ СА МОКРАЊЦЕМ.

Фотографије: Мирослав Б. Душанић

1 коментар:

Vlasta Mladenović је рекао...


Драги и поштовани ми Мирославе,

хвала Ти за труд и напор који си уложио у остваривању лепог и садржајног поста, а који је заједнички посвећен нашем националном и европском композитору,
Стевану Стојановићу Мокрањцу. Твој текст је топао и пун љубави према великом Мокрањцу. Сваки допринос је битан, е да би очували нашу културу и идентитет.
Хвала Ти и за моју песму, хвала Ти због Мокрањца. Наравно, и Крајина ће Ти бити захвална,
јер Твој текст улази у архиву Мокрањчевих дана.
Свако добро од Бога.
Твој увек пријатељ,
песник Власта Младеновић