понедељак, 18. мај 2015.

Бела Хамваш: «Писана реч»


   «Што се за ових пет хиљада година збило на површини, то је сачувала историја света; проклета историја ратова, глади, револуција, покрета народа, проливaња крви! Није то једина историја. Испод и иза ње налази се благословена историја уметности, религија, филозофија и поезија. Ова друга, она је прва. Текст прве мелодије човековог бивства није жалопојка и проклињање, лудило и ропац власти Вавилона, смрвљеног Египта, ни трулог Рима и Византије, него немо знање које су сачували пирамиде, грчке скулптуре, кинески храмови и мексички градови. Наше право бивство се налази у ономе што смо стварали а не у ономе што смо разорили. У ономе што остаје, не у ономе што је пролазно. Али нема ни једне благословеније, ни једне веће, ни једне верније и истинскије, звонкије, дубље историје од писане речи. Реч је прави текст бивства, истински садржај и смисао и одгонетка целокупне историје.
   Дух много зна, све зна: види разлику између владавине и власти, између реалног и званичног; између демонског и плодног, између ропства и слободе, између суза и спокојства. Дух се данас налази изван доба и трагичан је, јер је беспомоћан, принудно пасиван, искључен и запостављен.»

Бела Хамваш

Фотографије: Мирослав Б. Душанић

2 коментара:

Веселинка Стојковић је рекао...

Наше право бивство се налази у ономе што смо стварали а не у ономе што смо разорили. У ономе што остаје, не у ономе што је пролазно. Али нема ни једне благословеније, ни једне веће, ни једне верније и истинскије, звонкије, дубље историје од писане речи. Реч је прави текст бивства, истински садржај и смисао и одгонетка целокупне историје.

Миррослав Б Душанић је рекао...

ПРЕДИВНО!