субота, 8. мај 2010.

Улрих Шилер: Њемачка и "њени" Хрвати

Ulrich Schiller: Deutschland und „seine“ Kroaten
Vom Ustaša-Faschismus zu Tudjmans Nationalismus
Vorwort: H. Koschnick
Donat Verlag, Bremen 2009
ISBN: 978-3-938275-70-2
Preis: 14.80 €
Усташки крвави трагови

У својој књизи „Њемачка и њени Хрвати“ са поднасловом „Од усташког фашизма до Туђмановог национализма“, њемачки аутор Улрих Шилер, бивши кореспондент из Београда, Москве и Вашингтона за АРД (њемачки Први телевизијски програм) и реномирани недјељник „Вријеме“, прати и описује крваве трагове које су иза себе оставили хрватски националисти у Другом свјетском рату, послије њега али и у најновијем хрватско-србском сукобу у Хрватској и Босни и Херцеговини. На 228 страна колико садржи ова књига, он наводи прецизно и хронолошки историјске доказе са којим све то поткрепљује. На начин како је књига написана, могла би да носи и поднаслов „Историја хрватско-србских сукоба од Другог свјетског рата до данас, са посебним освртом на улогу Њемачке“.

Он наводи прва, од стране Хрвата над Србима извршена, етнички мотивисана масовна чишћења у Херцеговини, која су се догодила одмах послије проглашавања Независне Државе Хрватске. Масовне прогоне и убиства Срба без устручавања назива геноцидом. При свему томе он ни у једном тренутку не занемарује улогу Нијемаца, католичког клера и самог Ватикана. Такође описује партизански обрачун са Усташама и њиховим присталицама одмах по завршетку рата, али се истовремено осврће и на њихово, уз свесрдну помоћ католичких свештеника и Ватикана, организовано спашавање и пребацивање у Јужну Америку путем такозваних „Пацовских канала“. Он објелодањује да је већина најозлоглашенијих Усташа са комплетном заповједном структуром спашена.

Аутор није заобишао ни дјеловање хрватских емиграната у иностранству који се одвијао уз знање, па чак и уз логистичку подршку земаља домаћина. Њихово терористичко и сепаратистичко дјеловање назива „Клеро-фашистичким Џихадом“. Описане су појачане усташке активности нарочито од шездесетих година прошлог вијека, као и најмлађе генерације хрватских националиста. Он посебно наглашава континуитет њиховог дјеловања, које своју ренесансу доживљава доласком на власт религиозног националисте, Фрање Туђмана. У књизи је више пута истакнута срамна улога Њемачке и њених лидера у распаду бивше Југославије, посебно Хелмута Кола и Геншера који су заобишли Савјет УН и једнострано признали Хрватску.

Добро обавијештеном србском читаоцу су сви ови подаци добро познати, новина је у том да се они по први пут документовано представљају њемачком читаоцу, који је до сада Хрвате познавао само „као добре и жртве“ а Србе у лику „распуштених хорди лоших момака“. Сумњам да ће ова књига у скоро вријеме бити преведена на Србски (да ли ће уопште?), али за оне који разумију њемачки језик је документ вриједна пажње.

Мирослав Б. ДУШАНИЋ

1 коментар:

Rachel је рекао...

Lieber Miro,

jetzt sehe ich grad, dass du dieses Buch eingestellt hast, ich kann es nur jedem empfehlen, in meiner Bibliothek wird es gern genommen, auch die Gymmis, wenn sie Vorträge usw. zum Thema ausarbeiten müssen, weil es einfach hieb- und stichfest ist!

herzlich, Rachel